Genomineerden Gouden Apenstaarten 2015 bekend

  De jury van de Gouden Apenstaart heeft in twee categorieën acht websites genomineerd. Op 2 april 2015 worden de prijzen uitgereikt als onderdeel van de Kinder Media Awards. Dit zijn dé prijzen voor de beste digitale toepassingen voor kinderen. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan de makers van de beste apps, websites, digitale boeken en andere online content voor kinderen.

  De jury ontving dit jaar 39 inzendingen. Er zijn twee categorieën: Beste online content gemaakt door kinderen zelf en beste online content gemaakt door volwassenen. De Gouden Apenstaarten worden sinds 1999 uitgereikt en is een initiatief van ECP | platform voor de InformatieSamenleving en MijnKindOnline om online vakmanschap te stimuleren en discussie over de kwaliteit van content voor kinderen op internet te bevorderen.

  Genomineerden 2015
  In de categorie online content gemaakt door kinderen (tot 16 jaar) zijn genomineerd:
  1. Jong Gedroomd
  Deze site gaat over de toekomstdromen van 16 kinderen en de oudere mensen die zij hebben geïnterviewd. De kinderen hebben gefotografeerd, video’s en zelfs animatiefilmpjes gemaakt.
  2. JorCademy
  JorCademy is een website en een YouTube kanaal met allerlei handige tips en trucs om te leren programmeren.
  3. TeenKicks
  TeenKicks is een online magazine door en voor jongeren dat opgericht is als tegenantwoord op de reguliere (oppervlakkig) geschreven media.

  In de categorie online content gemaakt voor kinderen (leeftijd 6-12 jaar) zijn genomineerd:
  1. Duh! boekjes
  Boeken krijgen met deze informatieve multi-touch e-books voor de iPad een extra dimensie.
  2. Jeugdjournaal
  Op de nieuwe Jeugdjournaal-app voor Android vind je de laatste filmpjes, stellingen en uitzendingen van het Jeugdjournaal.
  3. Oren Open
  Op orenopen.nl maken kinderen tussen 4 en 12 jaar op speelse wijze kennis met muziek. Je leert alles over muziek, bijvoorbeeld over dirigeren, muziekinstrumenten maar ook over muziek maken.
  4. Peter en de Wolf
  Deze volledig geïllustreerde app voor kinderen van groep 3/4 (en ook 5) in het basisonderwijs vertelt het beroemde muziekverhaal Peter en de Wolf, inclusief filmopnamen van het orkest, animaties en extra weetjes en feiten over de muziek, de componist en over het Koninklijk Concertgebouworkest.
  5. Samsam
  Op deze website waar kinderen van alles te weten komen over de wereld en hun rol daarin staat ’spelen, kijken, onderzoeken en leren’ centraal. De site houdt rekening met het niveau van de bezoekers zodat de onderwerpen, schrijfstijl en de layout hier op aangepast worden.

  De jury
  De jury van de Gouden Apenstaart bestaat uit professionals op het gebied van online content voor kinderen en tieners. Dit jaar bepaalt de jury voor het eerst ook als vakjury de winnaars voor de twee categorieën. In de jury van 2015 zitten Justine Pardoen, Ouders Online, Sabina Idler, UXkids, Eline Kwantes, Dromenkroon, Remco Pijpers, Mijn Kind Online / Stichting Kennisnet en Marjolijn Bonthuis, ECP|Platform voor de Informatiesamenleving en Veiliginternetten.nl (juryvoorzitter).